De endoparasieten huisvesten zich zoals het woord het zegt, in het lichaam van de hond. Dit maakt het in vele gevallen al heel wat moeilijker om ze op te merken.

In de volgende titels bespreek ik de spoelworm, de haakworm, de lintworm, de hartworm en de zweepworm.

Deze wormen zijn de meest voorkomende bij de hond.


1.0 De lintworm

 

De hondenlintworm is zowel bij katten als bij honden de meest voorkomende lintworm  van deze huisdieren over de gehele wereld.


Het lichaam van deze worm is lintvormig en gesegmenteerd, wat betekent dat het lichaam van de lintworm opgedeeld is in stukken.

Op de figuur hieronder zijn duidelijk deze stukken te zien.





Het lichaam van de worm bestaat uit een kop of scolex wat te zien is in figuur 1 en een lichaam.

De kop dient als stevigheid, de worm verankert zich door middel van zijn kop in de darmwand van de hond zodat hij niet gemakkelijk zal loslaten.


                                                                

                                                      Figuur 1 scolex van de lintworm


In de darmwand neemt de lintworm voedsel op, zo kan de lintworm groeien en segmenten aanmaken.

Die segmenten dienen als voortplanting, de laatste segmenten breken af en worden gebruikt als opslag voor eitjes. Dit laatste segment breekt af als de worm groeit en verlaat het lichaam samen met de feces of uitwerpselen.

In de onderstaande figuur, figuur 2, zijn deze segmenten te zien, de afgebroken stukjes worden verspreid in de omgeving, ze zien er uit als kleine witte rijstkorreltjes en bevatten een enorm aantal eitjes wat de figuur ernaast illustreert.

 


   Figuur3  afgebroken segmenten      ei pakket in het segment


Wanneer de segmenten het lichaam van de hond verlaten kan dit jeukklachten teweegbrengen, de segmenten kunnen uit zichzelf bewegen en kunnen uit de anus van de hond kruipen.

De hond zal krabben en schuren, de worm wordt overal verspreidt en de kans op secundaire infecties wordt groter. Door het vele schuren en krabben ontstaan er kleine wondjes rond de anus, daar komen bacteriƫn in en zo ontstaat er makkelijker een ontsteking of irritatie.

In figuur 4 is duidelijk te zien hoe een segment de anus verlaat.


                                   

                               Figuur 4 segment verlaat kruipend het lichaam


Ze zijn wit en tot 1 centimeter lang, vandaar de vergelijking met een rijstkorrel.

Deze worden verspreidt in de omgeving, vlooienlarven in de nabije omgeving kunnen de eitjes in de segmenten opnemen en zo terug de hond gaan besmetten.

De eenvoudige illustratie van de cyclus van de lintworm is hieronder te zien.






2.1.1 herkenning van een lintworm infectie


Of een hond besmet met lintwormen of niet is niet altijd duidelijk visueel waar te nemen, de lintworm huisvest zich in de darm van de hond en dit is uitwendig niet te zien.

Na enige tijd kan de hond vermageren, diarree krijgen, haaruitval vertonen aan de flanken en een doffe vacht vertonen. De hond kan er dus effectief van ziek worden.

In een minder erg stadia van besmetting is dit nog niet te zien, af en toe wat diarree kan wel voorkomen, het is dus raadzaam af en toe op de uitwerpselen te letten. De kleine witte segmentjes kunnen te zien zijn in de ontlasting van de hond wat eerder besproken is in de bovenstaande titels.

Het is raadzaam om ook te tussengastheer, de vlo, niet te vergeten, deze dragen vaak de lintwormeitjes met zich mee. De hond kan dus ook besmet zijn met vlooien of omgekeerd.